SLO_Top page banner Hygiene.jpg

Eno je, da se nekaj zdi čisto, povsem drugo pa, da je resnično čisto in higiensko. Čist dom daje občutek varnosti, zdravja in svobode - vam osebno, družini in prijateljem.

Zdaj bolj kot kdaj koli prej je dom kraj, kjer se lahko počutite varno in mi želimo, da se med svojimi štirimi stenami počutite odlično. Trudimo se, da bo tako še naprej. Z našim strokovnim znanjem na področju čiščenja, trajnih izdelkov in pametne tehnike, se borimo proti bakterijam, mikrobom, virusom in okužbam z njimi.  Odpovejte se starim navadam pri čiščenju in jih nadgradite s temi tehnikami, nasveti in orodji: Za higieno doma. ​​​​​​​

4-barvni sistem oznak

4-barvni sistem oznak

Osnovno razmišljanje pri uporabi barvnih oznak pri čiščenju: uporabite barve za ločevanje različnih vrst nalog, ki jih morate opraviti in ločevanje območij, ki jih morate očistiti, da se izognete navzkrižni kontaminaciji z bakterijami, mikrobi in virusi.

Ta enostavni sistem predstavlja uveljavljen standard čiščenja v profesionalnih okoljih, kot so bolnišnice in restavracije, kjer navzkrižna kontaminacija lahko povzroči obolenja. Tam gotovo ne bi želeli čistiti površin v kuhinji s krpo, ki je bila prej uporabljena za čiščenje straniščne školjke (kopalniških ploščic). Najboljša praksa iz bolnišnic je gotovo dovolj dobra za vaš dom

Barvno označevanje lahko razdelimo na 4 področja:

Barvno označevanje lahko razdelimo na 4 področja:

  
SLO_INT_Hygiene-concept_page-banner_4areas.jpg

Za delovanje tega sistema boste morali vsakemu območju dodeliti različne barve krp, da jih bo lahko razločevati. Ta higienski sistem čiščenja se lahko uporablja za vsako čistilno opremo, ki se uporablja na posameznem območju: npr. od krp iz mikrovlaken do gobic.

Redna menjava nadomestnih izdelkov

Redna menjava nadomestnih izdelkov

Ker se bakterije, virusi in mikrobi še posebej hitro razmnožujejo v vlažnem okolju, je pomembno, da se čistilna oprema dobro posuši in da krpe pogosto menjate ali perete.

Vse krpe in gobice Vileda so zelo trpežne in jih je mogoče prati pri temperaturi najmanj 60° C ali več.

SLO_INT_Hygiene-concept_page-banner_gloves.jpg

Trajnostno čiščenje in pranje se pričneta doma z uporabo večih nadomestnih čistilnih izdelkov, ki jih operemo skupaj.

Maksimalno udobje in varnost

Maksimalno udobje in varnost

Mnoge nalezljive bolezni se razmnožujejo (širijo) preko naših rok. Zato je pomembno, da roke ohranjate čiste in jih zaščitite.

Kako pomagajo rokavice: Uporaba rokavic za enkratno uporabo med čiščenjem pomaga tako, da se zavedate, kaj počnete z rokami, zato je manj verjetno, da se boste z orokavičenimi rokami dotaknili vašega obraza. To pomeni da mikrobi, ki se prilepijo na površine in tako pridejo na naše roke, ne morejo priti do ust, oči ali drugih občutljivih predelov telesa.

Uporaba rokavic za enkratno uporabo je najboljša izbira za čiščenje občutljivih področij (npr. stranišč) ali odstranjevanje kužne ali neprijetne umazanije (npr. bruhanja ali pasjih iztrebkov). Rokavice za enkratno uporabo je treba zavreči takoj po uporabi.

​​​​​​​

Čiste roke in čist dom

Čiste roke in čist dom

  
SLO_INT_Hygiene-concept_page-banner_turbo-hands-clean.jpg

Higiena rok je ključnega pomena za varen dom.

Zato so inovativni sistemi čiščenja tal VILEDA zasnovani za čiščenje brez uporabe rok.

​​​​​​​

VILEDA Turbo sistem z vedrom omogoča ožemanje brez uporabe rok. Vaše roke vedno ostanejo čiste in suhe.

Samo z vodo odstrani preko 99% bakterij*

Samo z vodo odstrani preko 99% bakterij*

 
SLO_Banner_removes 99percent bacteria.jpg
*Odstrani E. coli & S. aureus s trdih talnih površin in keramicnih plošcic; testirano v zunanjem laboratoriju.
*Odstrani E. coli & S. aureus s trdih talnih površin in keramicnih plošcic; testirano v zunanjem laboratoriju.

Samo hitro obrisati ali samo obrisati prah? Tako so čistili včasih!

Samo hitro obrisati ali samo obrisati prah? Tako so čistili včasih!

Prevleke za čistilce VILEDA so izdelane iz mikrovlaken, ki so sestavljena iz milijonov drobnih sintetičnih vlaken. Med mokrim čiščenjem tal vsa ta drobna vlakna zrahljajo umazanijo in jo fizično poberejo - in odstranijo tudi do 99% bakterij brez uporabe grobih kemičnih čistilnih sredstev.

​​​​​​​Za še bolj higieničen dom lahko pri čiščenju s prevleko VILEDA seveda uporabite katero koli čistilno raztopino po vaši izbiri:

 • 1 pokrovček detergenta (30 ml) zadostuje za 5 litrov vode
 • Če uporabljate detergent z alkoholom (npr. razkuževanje), raje uporabite hladno vodo.Alkohol bi v vroči vodi namreč izhlapel.
 • Rese čistilca iz mikrovlaken VILEDA so zelo trpežne in jih je mogoče prati pri temperaturi do 60° C
 • Trajnostno čiščenje in pranje se začne doma z uporabo večih nadomestnih prevlek . Najbolje je, da se nadomestni izdelki pogosto menjajo in perejo skupaj z vso čistilno opremo.

​​​​​​​

Čistite v obliki "vodoravne 8"

Čistite v obliki "vodoravne 8"

Da bi zbrali vse delce umazanije na sredini prostora in se izognili zgolj prestavljanju umazanije iz enega kota v drugega, vodite čistilec v eliptičnih gibih, tako kot vodoravno številko 8.
HR_3 Step banner.jpg

Ta metoda prav tako ublaži obremenitev sklepov in preprečuje bolečine v ramenih in hrbtu. Območje očistimo z minimalnim naporom. To je tudi dobra tehnika za površine.
SLO_INT_Hygiene-concept_page-banner_STEAM-XXL.jpg

Uničevalec bakterij

Uničevalec bakterij

Brez uporabe kemikalij in drugih čistilnih snovi, ki lahko poškodujejo vaša tla, parni čistilci VILEDA Steam uporabljajo paro, ki lahko uniči 99,9% bakterij in drugih nehigieničnih ostankov na vaših tleh.

Pravi način čiščenja - povsod

600_450_top_to_bottom.jpg

Pravi način čiščenja - povsod

Bakterije imajo še posebej rade vlažna okolja in se rade razmnožujejo tam, kjer tega ne pričakujemo. Kako naj torej čistimo? Najprej tla, potem police ali obratno? Naš higienski koncept vam ne bo le prihranil časa, temveč bo iz vašega doma odstranil 99% bakterij, od vrha do tal. In tu je prva skrivnost koncepta "od vrha do tal"  - navpično čiščenje:  je sam po sebi popoln sistem čiščenja: začnite pri stropih. Nato se lotite delovnih površin, miz in predalov.

In šele na samem koncu, očistite tla.​

Posebni nasveti za vsako območje

Posebni nasveti za vsako območje

Kopalnica

​​​​​​​

 • Za sanitarni prostor uporabite ločene čistilne krpe - tuš, umivalnik, ploščice.
 • Redno obrišite kljuke, stikala za luči in druge površine, ki se jih dotikate z rokami. Odstranite mikrobe s kotlička in pokrova stranišča. Tu se zadržuje veliko bakterij, ki jih zlahka raznesemo z rokami. 
 • Bakterije se radi razmnožujejo v vlažnih prostorih. Da to preprečite, očistite ali obrišite površine do suhega z ločenimi čistilnimi krpami ali brisalci takoj po prhanju ali umivanju.​​​​​​​

Stranišče 

 • Izperite krpe za čiščenje in dobro očistite straniščno desko na obeh straneh 
 • Za zaščito rok uporabite rokavice
 • Rob in notranjost stranišča očistite z WC krtačo ali ločeno gobico.
 • Območja, ki jih pogosto uporabljate, je treba pogosteje očistiti z ločeno krpo: na primer gumb za splakovanje, kljuko na vratih in WC krtačo 

Kuhinja 

 • Za posodo in delovne površine uporabljajte ločene čistilne krpe 
 • Gobe, brisače za roke in kuhinjske krpe pustite, da se posušijo
 • Redno čistite umivalnik, delovne površine, kuhinjske aparate in kljuke vrat ali omar s toplo vodo
 • Pogosto izpraznite posodo za odpadke in jo vsaj enkrat na teden sperite s toplo vodo in detergentom.
 • Krpe redno perite pri vsaj pri 60° C.
 • Krtačko za posodo je treba redno prati v pomivalnem stroju.

Domača pisarna 

V trenutnih razmerah v svetu se zaradi mobilnega poslovanja vse več ljudi seli med svoje štiri stene v domačo pisarno. Kratkoročno ali dolgoročno: bakterije se razmnožujejo na strojni opremi, ki se jo pogosto dotikamo: na mizi, prenosnem računalniku ali tipkovnici. 

​​​​​​​

 • Za delovne površine in strojno opremo uporabljajte ločene čistilne krpe 
 • Z računalnika ali prenosne tipkovnice s sesalnikom previdno odstranite drobtine in grobo umazanijo. Nežno obrišite vrzeli z vatiranimi palčkami, zobno krtačko ali celo zobotrebci.
 • Globinsko očistite miško ali tipkovnico z vlažno krpo iz mikrovlaken. Trdovratno umazanijo odstranite z vlažno krpo.
 • Odstranite prah z monitorja z mehko krpo iz mikrovlaken in obrišite mastne sledi prstov in podobnega z vlažno krpo iz mikrovlaken. 

Namig: Zaslon ali tipkovnico čistite previdno, saj se občutljiva strojna oprema lahko hitro poškoduje. 

SLO_INT_Hygiene-concept_page-banner_coloursV2.jpg
a brand of FREUDENBERG